Китайците са открили Южна Америка преди Колумб

Поддръжниците на тази теза, популяризирана през 2002 г. от бестселър на британски автор, твърдят, че разполагат с ново доказателство в нейна подкрепа: копие на карта от XV в.
18 яну 2006 17:11,
Китайците са открили Южна Америка преди Колумб
Копие на картата, която трябва да докаже първенството на китайците на американския континент. Снимка: АФП

Китайците са открили Америка много преди Колумб. Поддръжниците на тази теза, популяризирана през 2002 г. от бестселър на британски автор, твърдят, че разполагат с ново доказателство в нейна подкрепа: копие на карта от XV в., съобщи АФП.

"Картата ни показва, че китайците са открили света 70 години преди Колумб", заяви тази седмица в Пекин собственика на картата Лиу Ган.

Пред журналисти е била показана само репродукция на картата поради съображения за сигурност, според собственика. Тя е направена през 1763 година въз основа на документ от 1418 г.

Тя представя света почти според сегашните ни познания, а върху Америка и Африка има бележки за местното население.

Върху Южна Америка има две бележки. "Градовете тук са построени от огромни камъни, затова ги наричат каменни градове", се казва в едната, а другата обяснява, че "хората тук имат религия, наречена "балака", според която в жертва се принасят човешки същества и огънят е на почит".

Според колекционера първата бележка се отнася до империята на инките, а втората - за древно Перу, където е съществувала индианска култура, наречена "паракас".

Лиу Ган е купил документа през 2001 г. за по-малко от 500 долара, но си е дал сметка колко е важен чак след като прочел книгата на Гевин Мензиес "1421, годината, в която китайците са открили света".

В нея историкът любител, бивш военен от Кралската флота, защитава тезата за откриването на Америка от китайски мореплавател от XV в., чиито експедиции, осъществени между 1405 и 1432 г., са достигнали само до Африка, според специалисти.

Китайските специалисти незабавно се усъмниха в автентичността на картата, наблягайки на нейната неправдоподобност, а според китайски интернет потребители фактите отпреди толкова столетия са без значение при положение, че днес Китай е изостанал със стотици години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание