Кокаин в хляба срещу детския глад в Перу

Предложението на перуанския кандидат-президент Оланта Хумала се основава на изследване от далечната 1970, което изтъква хранителните плюсове на суровината за кокаин
10 мар 2006 09:59,
Кокаин в хляба срещу детския глад в Перу
Отглеждането на кокаин е сред основните приоритети на местните жители. Снимка: Корбис
Перуански кандидат-президент предлага особена идея за изхранването на децата в страната, предава АП. Бившият лейтенант Оланта Хумала, който в момента е сред основните претенденти в президентския вот, смята, че ще е удачно в брашното за детските хлебчета да се добавя кока.

„Имаме сериозен проблем с прехраната, а неговото разрешение е под носа ни“, казва Хумала, визирайки основната суровина за производството на кокаин.

Предложението на кандидат-президента се основава на изследване от 1970, според което листата на коката са богати на изключително важни и полезни протеини, витамини и минерали.

Хумала е обещал, че, ако бъде избран за президент, 27 милиона хлебчета ежедневно ще бъдат „подсилвани“ с 5-процентово брашно от кока, като част от правителствената програма за училищна закуска.

Бившият вътрешен министър на Перу Фернандо Роспилиоси заяви, че правотата на изследването е спорна, тъй като тези хранителни вещества са почти необработваеми от човешкия организъм, и нарече подстрекателя на подобна идея „престъпник“.

Перу е вторият най-голям производител на кока и кокаин в света след Колумбия. В страната листата на растението се използват от векове най-вече за обредни и медицински цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание