Агата е кучка и трябва да умре!

Планини от кокаин, наркокартели и награда от 10 000 долара за главата на Агата...
26 яну 2007 11:49,
Агата е кучка и трябва да умре!
Агата в действие. Снимка: Ройтерс

За главата й е обявена награда още през 2004 година. Охранител я наблюдава какво яде 24 часа в денонощието. За 5-годишната й възраст, тя си осигури доста врагове.

Но всичко това не пречи на Агата – лабрадорът, който е едно от най-добрите кучета, използвани от полицията за откриване на наркотици, да си върши работата, съобщава Ройтерс.

Агата работи на летището в град Летисия. Тя е единственото колумбийско полицейско куче, за чиято глава има обявена награда от наркотрафикантите, на които им е писнало да им конфискуват стоката. 

Преди повече от 2 години полицията прихванала сигнал от трафиканти в страната, който разкривал пъкления план за отравянето на четирикракото. 
 
„Грижим се изключително специално за храната й“, коментира Робърт Оланда, един от полицаите, които охраняват Агата.

Според информация на полицията, за косматата главица на Агата има награда от 10 000 долара.

Сумата е обявена, след като през 2004 година кучката направила ударна серия и намерила доста количество дрога в Колумбия, което вкиснало някои от важните клечки в бизнеса.

Агата е едно от близо 700-те кучета, наети от колумбийската национална полиция, използвани за откриване на кокаин, хероин и експлозиви.

Животните са обучавани от малки и представляват ключова част от програмата на полицията за борба с наркотрафика.

Градът, в който работи Агата, е много популярен на трафикантите и в съседните Бразилия и Перу, както и на север, към САЩ, който пък е най-големият потребител на колумбийски кокаин. 
 
36-килограмовият лабрадор, който много ентусиазирано изследва по около пет товарни самолета и един пътнически всеки ден, е помогнал на властите да конфискуват 300 килограма кокаин и 20 килограма хероин откак е започнала работа през 2003 година.  

Тъй като такива кучета служат най-много до 7 години в полицията, гледачите на Агата вече мислят за нейното пенсиониране.

„Чакам да дойде този ден, така че да я отведа вкъщи и да я оставя да си почива, защото тя заслужава“, сподели и мъжът, който обучава Агата – Оскар Едуардо Чуна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание